Friday, 26 August 2011

BINTANG-BINTANG SUKAN TERKENAL MUSLIM YANG BERPEGAG TEGUH PADA AGAMA ISLAM

 
Ketika ayat-ayat Alquran sudah melekat kuat dalam hati seseorang, tidak seorang pun yang dapat mengubah keyakinan tersebut. Walaupun hal itu harus mengorbankan karier, kemasyuran, dan sebagainya.

Untuk menjadi bintang terkenal dunia, khususnya di bidang sukan, seseorang yang sudah mendapat hidayah Allah swt, tidak harus melepas jati diri sebagai Muslim yang taat.
Bila iman sudah melekat ke dalam lubuk hati seorang Muslim, maka banyaknya wang, harta, kemasyuran dan berbagai tawaran dunia yang menggiurkan tidaklah sebanding nilainya dengan jati diri sebagai Muslim taat.

Paling tidak, inilah yang dirasakan oleh beberapa bintang terkenal Muslim di dunia sukan :
1. Sari Al-Shoq, pemain team basket wanita Swis kenamaan berumur 19 tahun yang berasal dari Iraq ini, lebih memilih meninggalkan dunia basket yang sangat ia cintai daripada menanggalkan tudungnya.
http://1.bp.blogspot.com/-N2bmtp_RHJo/TlG8sTYUQNI/AAAAAAAAJWQ/gtxF-v6YLn4/s1600/bintang_top1.jpg
2. Marwan Al-Shemakh. Penyerang kelab Bordeaux Perancis berasal dari Maghribi ini terkenal dengan akhlaknya yang mulia. Dia menolak terbang ke Palestin di mana Yahudi mendirikan Negara Israel di sana untuk bermain dengan kelab Mukaby Heifa dalam pertandingan kelab Eropah.

Ia lebih memilih berehat daripada bermain satu padang dengan musuh Allah, Rasul-Nya dan kaum Muslimin. Ini adalah sikap mulia yang perlu dicontohi oleh para pemimpin dan tokoh umat Islam hari ini.

Baro’ (berlepas diri) dari musuh-musuh Allah itu sebahagian dari akidah Islam. Mungkin begitu yang tersirat dalam hatinya.
http://images.icnetwork.co.uk/upl/nejournal/dec2009/4/3/marouane-chamakh-87996454.jpg
3. Amir Khan memenangkan pertarungan melawan rasis. Hatinya sangat terluka semasa mendengar teriakan berbau rasisme yang dilontarkan para penonton semasa dia bertanding di atas ring kerana ia berkulit coklat dan beragama Islam.
Sebagai seorang petinju Muslim, teriakan jahiliyah itu tidak ia balas dengan jahiliyah juga. Namun ia buktikan dengan professionalisme di atas gelangang.
Iapun berhasil mengalahkan dan menjatuhkannya lawannya seorang Yahudi ultra rasialis berasal dari Amerika, Dmitry Salita.
Terhinalah seorang Yahudi di hadapan ribuan penyokongnya sendiri. Lalu, Amir Khanpun berhak menyandang gelaran juara tinju dunia 2009.
http://2.bp.blogspot.com/-emEmkP9PcKw/Ta6wIEUvQNI/AAAAAAAAAuA/EAoE5zK61OA/s1600/Amir-Khan-boxing.jpg
4. Para pemain Muslim kelab Cartel Bebel menolak bertanding dengan kelab Paris Foot Gay yang semua pemainnya adalah para gay. Mereka sedia berangkan pulang dari Prancis.
Malah mereka menulis surat protes sambil menjelaskan bahawa akidah dan keyakinan mereka lebih penting dari pertandingan sepak bola. Mampukah para pemain Muslim di negeri ini bersikap seperti itu?
5. Lain lagi dengan Kanuti. Sebagaimana kebiasaannya, ia tetap berpuasa walaupun sedang bertanding sekalipun. Padahal fatwa boleh berbuka di bulan puasa bagi Muslim yang profesion sukan dan digantikan pada bulan yang lain semasa mereka berehat .
Namun, Fredrik Omar Kanuti ini tetap sahaja berpuasa di bulan Ramadhan tahun lalu. Semasa di tanya kenapa, dengan mudah ia menjawabnya : Puasa memberi saya kekuatan lahir dan batin.
Sebagai seorang penyerang di salah sebuah kelab Sepanyol ternama, tentulah ia berlimpah wang kerana bayaran yang sangat mahal. Namun, jati diri sebagai Muslim tidak pernah ia tinggalkan, seperti berpuasa Ramadhan, berdoa’a sebelum bermain dan ucapan syukur setelah menjaringkan gol, berzikir semasa bermain, solat di awal waktu di manapun ia berada dan sebagainya.

Selamat berjuang wahai generasi generasi Islam. Semoga mereka semua menjadi teladan para pemimpin dunia Islam dan generasi mudanya….(eramuslim.com)

No comments:

Post a Comment